Na arenę cyrkową ma wejść 5 lwów i 4 tygrysy
alex: Na arenę cyrkową ma wejść 5 lwów i 4 tygrysy. Nie można dopuścić do tego by jeden tygrys
wchodził zaraz po drugim. Na ile sposobów można je ustawić do wejścia, jeśli założymy, że lwy
są nieodróżnialne i tygrysy są nieodróżnialne?
8 sty 15:51
Pytający:
(x
0 lwów)(tygrys)(x
1 lwów)(tygrys)(x
2 lwów)(tygrys)(x
3 lwów)(tygrys)(x
4 lwów)
Sposobów jest tyle, co rozwiązań całkowitych równania:
x
0+x
1+x
2+x
3+x
4=5
z ograniczeniami:
x
0,x
4≥0
x
1,x
2,x
3≥1
czyli
8 sty 16:01
PW: Rozwiązanie elementarne − bez znajomości wzorów "matematyki dyskretnej".
Mamy ciąg (t, t, t, t) czterech tygrysów. Należy koniecznie rozdzielić je lwami, to znaczy
utworzyć ciąg
(t, l, t, l, t, l, t).
Jest tylko jeden sposób takiego rozdzielenia, gdyż zwierzęta traktujemy jak nierozróżnialne.
Pozostają 2 lwy, które możemy wstawić:
− obydwa na jedno z 5 miejsc: przed pierwszym t, po pierwszym t, po drugim t, po trzecim t, po
czwartym t − czyli na 5 sposobów;
| | | |
− po jednym na dowolnie wybrane spośród 5 miejsc − jest | =10 sposobów. |
| | |
Razem: 5+10 = 15 sposobów.
8 sty 22:47
PW: Jeżeli
alex − jak twierdzi − jest w 3. klasie gimnazjum, to może nie znać symboku Newtona.
Liczbę możliwych wyborów 2 miejsc spośród 10 policzy jako
Mam przy okazji pytanie − nie jest to aby jakieś zadanie konkursowe?
8 sty 23:39