dziedzina
studentka: Podaj przykład funkcji f(x) której dziedzina jest zbiorem pustym.
8 sty 15:50
Jerzy:
f(x) = 1x
8 sty 15:52
PW: | | 1 | |
g(x)= |
| − jest "jakiś wzór", ale nie ma on sensu dla żadnej x∊R. |
| | √1−x+√x−1 | |
Uzasadnienie: ze wględu na istnienie pierwiastków
1−x≥0 czyli x≤1 i x−1≥0 czyli x≥1. Obie nierówności mają miejsce jednocześnie dla x=1, ale dla
x=1 mianownik jest zerem.
9 sty 10:03
jc: PW, jak w szkole definiuje się funkcję?
Pytam, bo spotkałem się z dwiema definicjami.
1. Podzbiór f⊂XxY taki, że jeśli (x,y) ∊ f i (x,y') ∊f, to x=x'
2. Podzbiór f⊂XxY taki, że
dla każdego x∊X znajdziemy y∊Y takie, że (x,y)∊f
oraz
jeśli (x,y) ∊ f i (x,y') ∊f, to x=x'
Przyjmując pierwszą definicję dziedziną nazywamy podzbiór D⊂X taki,
że x∊D ⇔ (x,y)∊f dla pewnego y∊Y
Wg drugiej definicji to po prostu X.
Pierwszą definicję widziałem tylko w jednym podręczniku.
9 sty 12:57