POMOCY !!!
ZBIORY: Niech |A| = 10, |B| = 10, |A∩B| = 4, |B∩C| = 2, |A∩C| = 2 i |A∪B∪C| = 18.
Która z własnosci nie moze byc spełniona:
1) |A ∪ B ∪ C| = 1
2) |A ∪ B ∪ C| = 5
3) |C| = 4
4) |C| = 5
5) |A ∩ B ∩ C| = 0
8 sty 15:47
ZBIORY: pomozcie blagam, nie musicie rozpisywac, podajcie tylko prawidlowa odpowiedz
8 sty 15:47
ZBIORY: prosze pomoc mi
8 sty 16:46
Franek: Narysuj se to
8 sty 16:51
ZBIORY: nie rozumie tego, przeciez skoro |A∪B∪C| = 18, to |A∪B∪C| nie moze wynosic 1 czy 5, wiec
pierwsze dwie odpowiedzi sa zle, a ma byc jedna
8 sty 16:58
Patryk: 4) będzie
8 sty 18:27
Mila:
Wydaje mi się że w punkcie (1 i 2) powinny być iloczyny.
A∪B∪C=|A|+|B|+|C|−|A∩B|−|A∩C|−|B∩C|+|A∩B∩C|
18=10+10+|C|−4−2−2+|A∩B∩C|⇔
−2+8=|C|+|A∩B∩C|
|C|+|A∩B∩C|=6
8 sty 19:15