Udowodnij stosując zasadę indukcji matematycznej
alex: Udowodnij stosując zasadę indukcji matematycznej, że dla dowolnej liczby naturalnej n, n7−n
jest podzielne przez 42
8 sty 15:44
Franek: Ty, jak to jest essa
Weź se tego ena przed nawiasik, masz tam n
6−1, wzorek skróconego Jana Brzechwy
(n
3−1)(n
3+1)
Pierwszy nawias to wzór Jana Sobieskiego
n(n−1)(n
2+n+1)(n
3+1)
I cyk, ogarniasz, że to jest podzielne przez 42
8 sty 16:53
ABC: poeta tylko głowa nie ta

na piechotę nie jest zupełnie trywialne żeby to udowodnić
najlepiej przejść do postaci :
n
7−n=n(n
6−1)=n((n
2)
3−1
3)=n(n
2−1)(n
4+n
2+1)=(n−1)n(n+1)[(n
4+2n
2+1)−n
2]=
(n−1)n(n+1)[(n
2+1)
2−n
2]=(n−1)n(n+1)(n
2−n+1)(n
2+n+1)
podzielność przez 2 i przez 3 jest widoczna natychmiast ale z podzielności przez 7 trzeba się
wytłumaczyć

A zresztą jak mu kazali przez indukcję to niech robi przez indukcję .
8 sty 17:28
Mariusz:
ABC z indukcji to właśnie podzielność przez 7 ładnie wychodzi
a z podzielności przez 6 trzeba się wytłumaczyć
Dla n=0
n=0
42|0
Zakładamy że jest podzielne dla n=k
42|k7−k
Sprawdzamy podzielność dla n=k+1
42|(k+1)7−(k+1)
42|k7+7k6+21k5+35k4+35k3+21k2+7k+1−k−1
42|(k7−k)+7k6+21k5+35k4+35k3+21k2+7k
42|(k7−k)+7(k6+3k5+5k4+5k3+3k2+k)
k7−k jest podzielne z założenia
Trzeba tylko pokazać że
6|k6+3k5+5k4+5k3+3k2+k
Można znowu próbować indukcji
9 sty 14:06
ABC: Mariusz jak bym rozłożył:
k(k+1)(k2+k+1)(k2+k+1)
i uzasadniał jakoś tak:
któraś z liczb k, k+1 jest parzysta
jeśli ani k ani k+1 nie dzielą się przez 3, to k daje resztę 1 z dzielenia przez 3, ale wtedy
k2+k+1≡12+1+1 (mod3) czyli także wtedy ten iloczyn się dzieli przez 3
9 sty 14:43
Mariusz:
To zadanie byłoby zaakceptowane bo przynajmniej raz została zastosowana indukcja
9 sty 19:01
ABC:
oby jego nauczyciel tak samo pomyślał
9 sty 19:21