Obliczanie FCFF
Jolanta: Bardzo zależy mi na jak najszybszym uzyskaniu odpowiedzi. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Przychody spółki wynoszą 124MLN w 2017 roku.
Wzrost przychodów spada liniowo z 7,8% w 2018 roku do 3,5% w 2022 roku.
Marża EBIT wzrasta liniowo z 7% w 2018 roku do 9,5% w 2022 roku.
Stopa podatkowa to 19%.
Amortyzacja wynosi tyle co CAPEX.
Wzrost w kapitale obrotowym netto to 1% sprzedaży w każdym roku.
Ile wynosi FCFF w 2022 roku?
8 sty 15:11
Janek191:
To jest forum matematyczne, a nie ekonomiczne
8 sty 15:14
wredulus_pospolitus:
wzrost przychodów
spada ...
to w końcu wzrasta czy spada
8 sty 15:15
wredulus_pospolitus:
8 sty 15:15
Jolanta: Janek191, owszem, ale ekonomia w głównej mierze opiera się na matematyce. Jeśli to aż taki
problem, to proszę chociaż o wyliczenie wzrostu przychodów i marży EBIT, w kontekście tych
funkcji, procentów.
Wreduluspospolitus, taką otrzymałam treść zadania, natomiast chodzi z pewnością o to, że
wzrost przychodów jest coraz mniejszy.
8 sty 15:30
wredulus_pospolitus:
a skąd mamy widzieć co to jest:
EBIT, FCFF ile wynosi CAPEX
8 sty 16:37
Jolanta: Dlatego proszę wyłącznie o wyliczenie procentów, funkcji, o zrobienie tego zadania tylko pod
kątem matematycznym. EBIT to zysk przed odliczeniem podatków i odsetek. Teoretycznie jeśli
CAPEX jest równy amortyzacji, to obie te wartości można wykreślić ze wzoru. Zostaje więc coś
takiego: FCFF=EBIT(1−T)−ΔKO. Natomiast, tak jak już napisałam, proszę tylko o rozwiązanie
pierwszej części tego zadania.
8 sty 16:44
Jolanta: Bardzo proszę o pomoc, to pilna sprawa.
8 sty 18:07
ABC: musisz konkretnie powiedzieć co trzeba obliczyć
np przychody spółki na który rok ci są potrzebne?
8 sty 18:11
Jolanta: Tzn. do obliczenia FCFF potrzebny jest EBIT, czyli zysk przed odliczeniem podatków i odsetek.
Wychodzi więc na to, że skoro nie mamy nic o odsetkach, to wystarczy obliczyć, jaki był zysk
bez odliczenia podatku, przy czym stopa procentowa to 19%. T we wzorze to właśnie ta stopa
procentowa, więc jedyne, co pozostaje, to ΔKON, czyli zmiana kapitału obrotowego netto.
Tymczasem do obliczenia ΔKON stosuje się albo "aktywa obrotowe − zobowiązania
krótkoterminowe", albo "kapitał stały − aktywa trwałe".
CAPEX oraz amortyzację można wykreślić.
Potrzebuję więc tylko wyliczenia marży EBIT oraz przychodów spółki w 2022 roku.
8 sty 18:29
Jolanta: Przy czym przy obliczaniu EBIT trzeba wziąć pod uwagę to, że wzrasta liniowo, a właśnie tu
napotykam problem.
8 sty 18:30
ABC: ok to liczymy przychody
2017→124 miliony
2018 → wzrost o 7,8% to by dało 133,672 miliona
teraz tak jeśli ma liniowo spadać ten wzrost przychodów to dalej będą takie procenty
2019−− 6,725% 2020−−5,65% 2021−−4,575% 2022−3,5%
tak ja to rozumiem, pytanie tylko czy ja to rozumiem dobrze
8 sty 18:36
Jolanta: I teraz powinnam wyliczyć 3,5% ze 124 milionów czy z sumy, która wyjdzie po obliczeniu
wcześniejszych przychodów? W sensie: teraz dodać 5,65% z 133,672 milionów? Z tego, co wyjdzie,
4,575%? Itd. Czy od razu to 3,5%?
8 sty 18:51
ABC: no właśnie ja nie jestem ekonomistą i nie znam definicji , zdroworozsądkowe podejście to
byłoby:
2019: 133,672 miliona razy 106,725%= 142,661 miliona
2020:142,661 miliona razy 105,65%= 150,721 miliona itd.
8 sty 18:57
Jolanta: Ja też nie jestem, w tym problem

Dziękuję bardzo!
8 sty 19:18
ABC: a ten EBIT wiesz jak rozpisać wzrost liniowy?

7% −18
7,625% −19
8,25%−20
8,875%−21
9,5%−22
8 sty 19:29
Jolanta: Dziękuję!
8 sty 20:43