trudne
gość: Z urny zawierajacej n = 17 ponumerowanych kul losujemy k = 3 kul. Ile jest
mozliwych wyników tego eksperymentu przjmujac dwa sposoby losowania: losowanie „garscia”
i losowanie kolejne bez zwracania.
8 sty 14:53
Jerzy:
| | | |
Losując "garścią" liczymy 3 elementowe kombinacje zbioru 17 elementowego : | |
| | |
Losując kolejno bez zwracania mamy: 17*16*15 możliwości.
8 sty 15:00
gość: dzięki wielkie, a mógłbyś powiedzieć jakie wzory zastosować do tych dwóch zadań?
1. Rozmieszczono r = 31 kul w n = 4 komórkach. Ile jest wszystkich rozmieszczen i ile
jest takich rozmieszczen, ze zdana komórka nie jest pusta?
2. Ile rozwiazan ma równanie x1+x2+x3 = 29 gdzie kazde xi jest nieujemna liczba
całkowita, a ile ma rozwiazan gdy kazde xi jest dodatnia liczba całkowita?
8 sty 15:02
Mila:
2.
Ile rozwiązań ma równanie x
1+x
2+x
3 = 29 gdzie każde x
i jest nieujemną liczbą całkowitą,
a ile ma rozwiązań, gdy każde x
i jest dodatnią liczbą całkowitą?
a) x
1+x
2+x
3=29
x
1≥0 i x
2≥0 i x
3≥0
Liczba rozwiązań: kombinacje z powtórzeniami
b) x
1+x
2+x
3=29
x
1,x
2,x
3∊N
+
8 sty 19:01