Rachunek różniczkowy
Olek: Pewne ciało porusza się ruchem prostoliniowym zgodnie ze wzorem s(t)=6t2−0,5t3, gdzie
s(t) oznacza drogę mierzoną w metrach, natomiast t czas mierzony w sekundach. W którym
momencie t∊<0,12> prędkość ciała jest największa? Oblicz tę prędkość.
s'(t)=12t−32t
wkie
s'(t)=0
−32t(t−8)=0
t=0 i t=8
Mi wyszło maksimum dla t=8, ale trzeba wziąć max dla t=4 i rozumiem, że to jest z funkcji
kwadratowej i dlatego mam pytanie czy kiedy pochodna jest funkcją kwadratową to maksimum
badamy w p, czy tam gdzie zmienia ona znak?
8 sty 14:17
Jerzy:
Interesuje cie dla jakiego t , funkcja s'(t) osiaga maksymalną wartość.
Tutaj s'(t) jest funkcją kwdratową , która osiąga maksimum, dla tw (odcięta wierzchołka
paraboli)
i tw = 4
8 sty 14:28
Olek: Trochę nie rozumiem, przeważnie w zadaniach optymalizacyjnych maksimum określam w momencie
zmiany znaku pochodnej maksimum z + na − , dlaczego w tym przypadku jest inaczej?
8 sty 14:39
Jerzy:
Nieco pomyliłeś pojęcia. Ty nie szukasz ekstremum funkcji s(t) , tylko s'(t)
Pochodna policzyłeś nie po to, aby szukać jej miejsc zerowych, ale po to,że jest ona wzorem na
predkośc w tym ruchu.
8 sty 14:41
Olek: Ok, dziękuję.
8 sty 14:46