Jakie jest prawdopodobieństwo
ANton: Ze skończonego ciągu arytmetycznego a1, a2, ... , an o niezerowej różnicy wylosowano trzy różne
liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że te liczby w
wylosowanej kolejności utworzą ciąg arytmetyczny.
Odpowiedzi dla n=3,4,5 i 6 to kolejno 1/3 , 1/6 , 1/15 , 1/60
8 sty 13:35
Blee: No to jak już znasz wyniki to po co ci to liczyć?
8 sty 13:50
ANton: Emm może po to, żeby umieć rozwiązać to zadanie? XD Wyniki tylko w celu sprawdzenia
8 sty 13:51
ANton: To pomoże ktoś?
8 sty 14:42
Pytający:

Wyżej masz zobrazowane możliwe trójki elementów tworzących ciąg arytmetyczny dla n=7.
Zamalowane kolorowe kulki w każdym rzędzie to te, które tworzą ciąg arytmetyczny (dla każdej
takiej trójki mamy 2 możliwe ciągi arytmetyczne: od lewej do prawej lub od prawej do lewej).
Czerwonych trójek jest tyle, na ile grup 3 sąsiadujących elementów, czyli 7−3+1=5.
Zielonych trójek jest tyle, na ile grup 5 sąsiadujących elementów, czyli 7−5+1=3.
Fioletowych trójek jest tyle, na ile grup 7 sąsiadujących elementów, czyli 7−7+1=1.
Ogólnie kolejnych grupek jest:
n−3+1=n−2
n−5+1=n−4
...
aż do:
n−n+1=1 dla n nieparzystego
n−(n−1)+1=2 dla n parzystego
Stąd szukane prawdopodobieństwo p
n:
• dla nieparzystego n≥3:
| | 2((n−2)+(n−4)+...+1) | | | | (n−2)+1 | | 1−(n−2) | | 2* |
| *( |
| +1) | | | 2 | | −2 | |
| |
pn= |
| = |
| = |
| | n(n−1)(n−2) | | n(n−1)(n−2) | |
• dla parzystego n≥3:
| | 2((n−2)+(n−4)+...+2) | | | | (n−2)+2 | | 2−(n−2) | | 2* |
| *( |
| +1) | | | 2 | | −2 | |
| |
pn= |
| = |
| = |
| | n(n−1)(n−2) | | n(n−1)(n−2) | |
Ogólnie:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sum+k%3D1..floor((n-1)%2F2)+2(n-(2k%2B1)%2B1)%2F(n(n-1)(n-2))\
I dla n=5 i n=6 źle policzyłeś:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=table%5Bsum+k%3D1..floor((n-1)%2F2)+2(n-(2k%2B1)%2B1)%2F(n(n-1)(n-2)),+%7Bn,3,10%7D%5D
8 sty 15:47
ANton: Dziękuję bardzo
8 sty 16:05