Geometria stożek
Jane: Półkole o promieniu 8 cm zwinięto tak, że tworzy pole powierzchni bocznej stożka. Oblicz
objętość tego stożka oraz miarę kąta zawartego między wysokością a tworzącą tego stożka.
16 lut 19:02
Czarek:
9 sty 18:33
Czarek: Witamemotka dane: R= 8cm −−− długość promienia półkola więc tworząca l −− stożka : l= R = 8cm
obwód podstawy stożka jest: 2πr , gdzie r −− długość promienia podstawy stożka zatem: połowa
obwodu koła o promieniu R : jest: 12*2πR = 2πr => 2πr= π*8 => r= 4 cm IABI= 8 cm zatem trójkąt
ABC jest równoboczny o boku 8cm więc < OCB = 30o
2r√3
h=
.... ze wzoru na wys. trójkąta równobocz. o boku 8 cm
2
to h= 4√3 cm
9 sty 18:37
Czarek: V= πr2*h ... podstaw i policz ..
9 sty 18:37