matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że zachodzi równość.
vedkav:
Jak wykazać, że zachodzi równość?
√
13−4
√
3
+
√
4(7−4
√
3
)
=3
8 sty 13:06
Jerzy:
13 − 4
√
3
= (1 − 2
√
3
)
2
7 − 4
√
3
= (2 −
√
3
)
2
√
a
2
= |a|
8 sty 13:13