Funkcja
Zuza: Dana jest funkcja f(x)= −11x2+10x+1
a)wyznacz wspolrzedne punktow przeciecia wykresu tej funkcji z osiami ukladu wspolrzednych
b)wyznacz wspolrzedne wierzcholka
c)naszkicuj wykres
d) podaj jej zbior wartosci oraz przedzialy monotonicznosci
Bardzo Porsze o pomoc, i probe wyjasnienia mi o co tutaj chodzi, nie wiem jakie wzory gdzie
podstawiac, juz trace sile
:(
8 sty 12:05
Jerzy:
a) z osią OY A(0,f(0))
z osią OX B(x0,0) punkt x0 obliczasz szukając miejsc zerowych tej funkcji
Ile wynosi f(0) ?
8 sty 12:10
Janek191:

a) x = 0 to y = f(0) = − 11*0 + 10*0 + 1 = 1
A = ( 0,1) − punkt przecięcia z osią OY
Δ = 100 − 4*(−11)*1 = 144
√Δ = 12
| | − 10 − 12 | | − 10 + 12 | | 2 | |
x1 = |
| = 1 x2 = |
| = − |
| |
| | − 22 | | − 22 | | 11 | |
Punkty przecięcia z osią OX
| | 2 | |
B = ( − |
| , 0) i C = ( 1, 0) |
| | 11 | |
8 sty 12:11
Janek191:
| | −b | | − 10 | | 5 | |
p = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | − 22 | | 11 | |
q = f(p) = ...
W = ( p, q) = ...
8 sty 12:13
Janek191:
c) ZW = ( −∞ , q >
d) f ↗ dla x < p
f ↘ dla x > p
8 sty 12:14
Janek191:
| | −Δ | | − 144 | | 12 | | 3 | |
Lub q = |
| = |
| = 3 |
| = 3 |
| |
| | 4 a | | − 44 | | 44 | | 11 | |
8 sty 12:37