oblicz granice oraz asymptote
pawel: proszę o pomoc w obliczeniu granicy oraz asymptoty funkcji 2(x−0.5)√x2+2
8 sty 12:03
Janek191:
Napisz ten ułamek przy użyciu literki U
8 sty 12:04
pawel: | 2(x−0.5) | |
| powinno byc juz ok |
| √x2+2 | |
8 sty 12:06
Janek191:
| | 2 x − 1 | | 2 − 1x | |
f(x) = |
| = |
| |
| | √x2 + 2 | | √ 1 + 2x2 | |
więc
lim f(x) = 2
x→
∞
i
lim f(x) = − 2
x→ −
∞
Asymptoty poziome: y = 2 oraz y = − 2
8 sty 12:24
pawel: rozumiem dlaczego granica wynosi 2 dla x−>oo
dlaczego jednak wynosi −2 dla −oo?
8 sty 12:35
Janek191:
Licznik jest ujemny , a mianownik dodatni dla x < 0.
8 sty 12:39
pawel: okej, dziękuję!
8 sty 12:48