Nierownosc
Pola: Podaj nierównosc:
a) x2−7x+6<0
b) 100x2≤16
Prosze o wyjasnienie, nie mam pojecia jak to zrobic
8 sty 08:41
ABC: a co to znaczy podaj nierówność? rozwiąż?
8 sty 09:23
Pola: Tak
8 sty 09:27
ABC:

najpierw rozwiązujemy równanie:
x
2−7x+6=0
Δ=7
2−4*1*6=49−24=25
√Δ=5
parabola jest "uśmiechnięta" bo współczynnik przy x
2 dodatni stąd x∊(1,6)
(ktoś powinien mnie przeszkolić w rysowaniu,tam zamiast S chciałem 1 napisać)
8 sty 09:58
PW: Można bez rysowania.
x2−7x+6<0 ⇔ (x−1)(x−6)<0 ⇔ (jeden z czynników jest dodatni i drugi ujemny) ⇔ x−1>0 ∧ x−6<0
(druga wersja jest niemożliwa) ⇔ x>1 ∧ x<6 ⇔ x∊(1, 6)
8 sty 10:16
Hajtowy:

b) 100x
2 − 16 ≤ 0
| | 2 | | 2 | |
Inaczej: 25x2 − 4 ≤ 0 więc ... (x− |
| )(x+ |
| ) ≤ 0 |
| | 5 | | 5 | |
Skoro przy x
2 jest "plus" więc parabola będzie uśmiechnięta a wszystko co poniżej osi "OX"
będzie naszym rozwiązaniem.
Pokolorowane kółeczkami zielonymi to nasze rozwiązanie; więc...
PRZEDZIAŁ MUSI BYĆ DOMKNIĘTY !
8 sty 12:18
Jerzy:
Rozwiązaniem jest przedział, a nie zielone kółeczka.
8 sty 12:28
Hajtowy: Zgadza się
Jerzy 
Pokolorowałem, żeby było widoczne
8 sty 12:32