Znaleźć wymiary prostokąta, który ma największe pole.
Oliwia:

W parabolę o równaniu y = 4 − x2 wpisano prostokąt, w sposób przedstawiony na rysunku.
Znaleźć wymiary prostokąta, który ma największe pole.
8 sty 00:48
wredulus_pospolitus:

prostokąt ma boki: 2x i b = (4−x
2)
P = (2x)*(4−x
2)
szukasz maksimum lokalnego
8 sty 09:33
Oliwia: pochodna to bedzie 8−6x2
i dalej mi cos nie wychodzi
8 sty 11:54
Jerzy:
A co liczysz ?
8 sty 12:00
Oliwia: no szukam maksimum
8−6x2=0
8=6x2
8/6=x2
√8/6=x lub −√8/6
√8/6 <= maximum
i co dalej?
8 sty 12:51
Jerzy:
Policzyć boki tego prostokąta o maksymalnym polu.
8 sty 13:17