kombinatoryka
gość: Rozmieszczono r = 31 kul w n = 4 komórkach. Ile jest wszystkich rozmieszczen i ile
jest takich rozmieszczen, ze zdana komórka nie jest pusta?
7 sty 22:37
Mila:
To zależy czy kule i komórki są ponumerowane ( rozróżnialne) czy nie.
7 sty 22:54
gość: są
7 sty 23:24
Mila:
Kule i komórki rozróżnialne.
a) 4
31 − liczba wszystkich rozmieszczeń
b) żadna komórka nie jest pusta
Liczba rozmieszczeń = liczbie suriekcji: f: {k
1,k
2,.....k
31}→{s
1,s
2,s
3,s
4}
| | | |
∑(dla j=0 do 3) (−1)j* | *(4−j)31= |
| | |
| | | | | | | | | |
=(−1)0* | *431+(−1)1* | *331*+(−1)2* | *231+(−1)3 | *131= |
| | | | | |
=4
31−4*3
31+6*2
31−4
Albo
Tak:
s
2(31,4)*4!
8 sty 18:27
gość: dosyć skomplikowane to, chyba jednak komórki były nierozróżnialne
8 sty 19:07
Mila:
Raczej kule nierozróżnialne, wtedy będą zastosowane kombinacje z powtórzeniami.
Jaką teorię masz na wykładach?
8 sty 19:19
gość: materiał z liceum plus kombinacje z powtórzeniami oraz permutacja z powtórzeniami, zastosowałem
kombinacje z powtórzeniami i i wyszło 465, nie wiem tylko czy to poprawny wynik
8 sty 20:40
Mila:
W LO to tylko kombinacje .
Kule nierozróżnialne, komórki ponumerowane.
x
1+x
2+x
3+x
4=31
a) Liczba wszystkich rozwiązań nieujemnych
| | | | 1 | |
= | = |
| *34*33*32=17*11*32=5984 |
| | | 6 | |
b) żadna komórka nie jest pusta
x
1+x
2+x
3+x
4=31 − liczba rozwiązań całkowitych dodatnich
| | | | 1 | |
= | = |
| *30*29*28=5*29*28=4060 |
| | | 6 | |
8 sty 21:17
gość: | | | | | |
dziękuję, a czemu w podpunkcie a jest | , zamiast | ? |
| | | |
8 sty 23:47
8 sty 23:57