Oblicz
vedkav: Proszę o pomoc, matura rozszerzona z matematyki.
Nie wiem jak się zabrać za ten przykład: √2(2−2√2)2 + √(2(2+2√2)2
7 sty 22:35
Eta:
8
7 sty 22:53
Jakub: Wyciągnij √2 przed nawiast
7 sty 22:58
Maciess: Czy nawiasy są okej pod drugim pierwiastkiem?
7 sty 23:00
Eta:
2√2(|1−√2|+|1+√2|)= 2√2(√2−1+1+√2)= 2√2*2√2=8
7 sty 23:01
Maciess: Bo jak brakuje nawiasów to wynik ciut inny (większy) niż 8.
7 sty 23:03
vedkav: A czy mogę to też w ten sposób?
2(2−2√2)2*12+ 2(2+2√2)2*12= 4−4√2+4+4√2= 8
7 sty 23:16
Mila:
23:16 błędny zapis
√2*√(2−2√2)2+√2*√(2+2√2)=
=√2*(|2−2√2|+2+2√2)=√2*(2√2−2+2+2√2)=
=√2*4√2=8
7 sty 23:23
vedkav: Ooooo super teraz już wiem co i jak, dziękuję bardzo
7 sty 23:28
vedkav: A w jaki sposób obliczyć takie coś?
√11−6√2+√11+6√2
7 sty 23:31
Mila:
Próbujesz , czy można to zwinąć do kwadratu dwumianu.
6:2=3
I próba
(3+√2)2=9+6√2+2=11+6√2 no i pasuje!
√(3−√2)2+√(3+√2)2=
=|3−√2|+|3+√2|=3−√2+3+√2=6
=========================
7 sty 23:41
Satan: W sprytny sposób.
11 − 6√2 = (a − b)2
11 − 6√2 = a2 − 2ab + b2
Wiemy, że:
a2 + b2 = 11
6√2 = 2ab
Stąd:
3√2 = ab
Od razu widać, że mamy dwie opcje: a = 3, b = √2 i a = √2, b = 3
Przy czym nieważne jest, którą opcję wybierzemy, bo a + b = b + a
W takim razie 11 − 6√2 = 9 − 6√2 + 2 = (3 − √2)2
Więc:
√11 − 6√2 + √11 + 6√2 = √(3 − √2)2 + √(3 + √2)2 =
|3 − √2| + |3 √2| = 3 − √2 + 3 + √2 = 6
7 sty 23:41
vedkav: Dzięki wielkie!
7 sty 23:43