Jakie wymiary powinna miec prostokątna działka
sdf:

Jakie wymiary powinna miec prostokątna działka podzielona na trzy parcele o powierzchniach
600m2, 400m2 i 200m2 tak, aby łączna długość ogrodzenia tych parcel była jak najmniejsza?
Jest to zadanie z analizy matematycznej i nie mam pojecia jak do niego podejść
7 sty 22:34
Franek: c = 15√2
8 sty 17:51
Oliwia: ?
8 sty 20:50
wredulus_pospolitus:

jedna możliwość podziału:
a*e = 200
a*d = 400 −> d = 2e
c = d + e −> c = 3e
b*c = 600 −> b*(3e) = 600 −> b*e = 200 −> b = a
więc masz dwie niewiadome −> a oraz e
całkowita długość ogrodzenia wynosi: 5a + 3e
szukasz minimum
ale ... czy taki podział będzie najbardziej korzystny
8 sty 22:53
wredulus_pospolitus:
przecież można podzielić tą działkę także w inne sposoby (chyba że masz podane że DOKŁADNIE w
taki sposób podzielono) i nawet jeżeli będą one mniej 'wydajne' to nadal trzeba by było je
sprawdzić
8 sty 22:55
wredulus_pospolitus:

masz na przykład taki podział ... czy on będzie lepszy, nie wiem ... trza by było sprawdzić
8 sty 22:58
Oliwia: nie mozna jej inaczej podzielic bo taki jest obrazek do zadania
9 sty 11:49