logika
Kuba: Sprawdź poprawność następujących zdań:
1. Gdyby Jan był żołnierzem, to byłby odważny. Jednak Jan nie jest żołnierzem, więc jest
tchórzem.
2. Jeśli x+3 = √3−x to x2 +6x +9 = 3−x, więc x=−6, lub x=−1. Zatem liczby −6 oraz −1 są
rozwiązaniami równania x+3 = √3−x.
Jak to zapisać i sprawdzić z pomocą operatorów logicznych?
7 sty 22:22
iteRacj@:
(Jan jest żołnierzem) ⇒ (Jan jest odważny)
¬(Jan jest żołnierzem) ⇒ ¬(Jan jest odważny)
Z prawdziwości implikacji prostej (p ⇒ q) nie wynika prawdziwość
implikacji przeciwnej (¬p ⇒ ¬q).
http://www.math.edu.pl/kwadrat-logiczny
7 sty 23:09
Kuba: Dziękuję
7 sty 23:15