ciągi
dorka123: Pierwiastki równania (x−2)(x2−4x−12)=0 są trzema początkowymi wyrazami malejącego ciągu
arytmetycznego
Oblicz sumę a14+a15+a16+...+a37
Obliczyłam, że a1=6 i r=−4
Odpowiedzią jest −1920
7 sty 21:57
Jerzy: Od S37 odejmij S13
7 sty 22:02
Jolanta: 6;2;−2 r=−4
a14+a15+...=S37−S13
7 sty 22:03
dorka123: Tak robię i ciągle wychodzi niezgodnie z odpowiedzią, bo mam 2208, a ma być −1920
7 sty 22:13
Eta:
Poprawna odp: −2208
błąd w podręczniku! ( już od 10 lat nie jest poprawiony )
7 sty 22:22
ABC: autora podręcznika trzeba
7 sty 22:26
Eta:
a
1=6 , r= −4
n=37−14+1=24
a
14=6+13r = −46 , a
37=6+36r= −138
S= −2208
=========
7 sty 22:27
dorka123:
Teraz można spokojnie zasnąć, miłego wieczoru i dziękuje
7 sty 22:31