Granica
Bakuś: limx→0 (tgxx)1/x
7 sty 21:51
Jerzy:
To granica typu 1∞, czyli idziemy w regułę H
7 sty 21:56
ICSP:
| | tgx | | 1 | |
( |
| )1/x = [(1 + |
| x2)3/x2]x/3 → ∞ |
| | x | | 3 | |
7 sty 22:03
ABC: ICSP jeśli x/3→0 to ex/3→1
7 sty 22:14
Bakuś: No okej ale skąd to przybliżenie tgx = x+ 1/3x3
7 sty 22:15
ABC: ze wzoru Taylora czy MacLaurina ... jednak ja osobiście zawsze tego typu dowody za ryzykowne
uważam

klasycznie można iść a
b=e
b lna i z tego dalej
7 sty 22:24
Bakuś: | | 1 | |
kuraa no nic a coś takiego macie pomysł jakiś ? lim x→∞ ( |
| −x) |
| | arcctgx | |
7 sty 22:31
ICSP: Mój błąd

(tg/x)
1/x → 1
7 sty 22:35
ABC: Bakuś miałeś już funkcje zespolone? z tym arcus cotangensem w szereg Laurenta można z kolei
rozwijać
7 sty 22:40
Bakuś: Nie miałem
7 sty 22:42