Potęgi - odejmowanie
jezowj: Potęgi.
W zadaniu o treści "Jaka jest ostatnia cyfra liczby,która jest wartością wyrażenia
144−134−124=..." ostatnią cyfrą jest jedynka.
Rozwiązałem to dwoma sposobami, za każdym razem otrzymując inny wynik.
Proszę o wskazanie prawidłowego, bo jestem w kropce.
I sposób
144 − 134 − 124 = 38416 − 28561 − 20736 = −10881
II sposób
144 − 134 − 124 = (14 − 13 − 12)4 = −114 = −14641
7 sty 21:23
ICSP: a czy
a
2 − b
2 = (a−b)
2
7 sty 21:24
jezowj: nie
7 sty 21:37
Mila:
144=(142)2=1962 − ostatnia cyfra to 6
134=(132)2=1692− ostatnia cyfra to 1
124=(122)2=1442 − ostatnia cyfra to 6
6−1−6=−1
ostatnia cyfra podanej liczby to 9.
7 sty 21:37
jezowj: Mila. W którym miejscu popełniłem błąd?
7 sty 21:39
jezowj: Mila. Jeśli 6 − 1 − 6 = −1, to skąd bierze się cyfra 9 a nie 1?
7 sty 21:45
Pytający:
Jezowj, Twój pierwszy sposób jest dobry... to chyba oczywiste.
Milu, z tego co policzyłaś wynika, że ostatnia cyfra przystaje modulo 10 do −1. Jako że
wynik jest ujemny (14
4<13
4+12
4), ostatnia cyfra to 1 (9 byłaby dla liczby dodatniej).
7 sty 21:49
ABC: to co Mila napisała byłoby prawdą gdyby ta różnica była dodatnia
weźmy 244−134−124 , wtedy istotnie ostatnią cyfrą jest 9
7 sty 21:50
Janek191:
Tam powinno być
6 − 1 = 5
6 − 5 = 1
Wynik jest ujemny. Ostatnia cyfra to 1.
7 sty 21:52
Pytający:
Poprawka:
"że ta liczba przystaje modulo 10 do −1", toć ostatnia cyfra sama w sobie raczej nie ma
znaku.
7 sty 21:52
Jolanta: 34−24=81−16=65 (3−2)4=1
7 sty 21:52
jezowj:
Mila. Jesteś pewna poprawności Twojej odpowiedzi? Chodzi o to, że różne podręczniki podają w
odpowiedzi cyfrę 1 i cyfrę 9.
7 sty 22:01
7 sty 22:21
Jolanta: jeżowj mam nadzieję,ze zauwazyłeś mój wpis.Nie można tak robić jak napisałeś za drugim razem
7 sty 22:26
jezowj: Dziękuję tobie Pytający i wszystkim za pomoc i zaangażowanie.
7 sty 22:35
jezowj: Jolanta, zauważyłem i już wiem, że mój drugi sposób jest błędny.
7 sty 22:37
Mila:
Macie racje, kochani, rozwiązałam, tak jak pisze Pytający.
Obliczyłam resztę z dzielenia przez 10.
wynik to −10881 , tak jak napisał jezowj
7 sty 22:51
jezowj: Dziękuję Mila.
7 sty 22:59