dowód i średnia arytmetyczna
Marcin: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak przeprowadzić dowód tego zadania?
Pokaż, że jeżeli średnia arytmetyczna liczb x1,x2,...,xn jest większa od a, to przynajmniej
jedna z tych liczb, też jest większa od a.
7 sty 21:15
ABC:
nie wprost chyba najszybciej będzie
7 sty 21:28
Marcin: No właśnie to wydaję się tak proste, że aż nie wiem jak jak go przeprowadzić

Załóżmy, że teza jest fałszywa, tzn Dla każdego k∊{1,...,n} x
k < a
bez straty ogólności załóżmy, że x1 = x2 = x3 .... =xn
Wtedy:
(x
1+x
2+...+x
n)/n = (n*x
n)/n = x+{n}
a przecież x
n < a
sprzeczność
Czy takie rozumowanie jest dobre?
7 sty 21:34
Jakub: tam oczywiście zamiast x+{n} jest xn
7 sty 21:35
Jakub: ?
7 sty 21:38
Marcin: tak
7 sty 21:39
ABC: początek dobry z tym że w zaprzeczeniu nierówność nieostra , ale nie możesz zakładać że
wszystkie liczby są równe
za to z tego że x
1≤a, x
2≤a, ...., x
n≤a wynika:
x
1+x
2+...x
n≤a+a+...+a=na
więc dzieląc przez n stronami:
i sprzeczność z założeniem
7 sty 21:40
Marcin: dziękuję :3
7 sty 21:53