Wartość bezwzględna - układ współrzędnych
Karamba:
1. Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań równania |x+y| = |x| + |y|
2. Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań nierówności |y| <= |x−1|
7 sty 21:07
Mila:
1)
|x+y| = |x| + |y| /2
x2+2xy+y2=x2+2|x|*|y|+y2
2xy=2|x|*|y|
x*y=|x|*|y|⇔
xy≥0
x≥0 i y≥0 lub x≤0 i y≤0
7 sty 23:00
Mila:

2)
II sposób
|y| <= |x−1|⇔
−|x−1|≤y≤|x−1|⇔
y≥−|x−1| punkty na wykresie funkcji y=−|x−1| i powyżej
i
y≤|x−1| punkty na wykresie funkcji y=|x−1| i poniżej
7 sty 23:14
Mila:

2) I sposób
|y|≤|x−1| /
2
y
2≤(x−1)
2
y
2−(x−1)
2≤0
[y−(x−1)]* [y+x−1]≤0
y≤x−1 i
y≥−x+1
lub
y≥x−1 i
y≤−x+1
7 sty 23:15
Karamba: dziękuje
9 sty 16:34
Mila:
9 sty 17:42