Szeregi i ciągi.
kasia: 1) (Rozdział: Ciągi i szeregi zespolone)
{z
n}⊂ℂ
z
n=x
n+iy
n stąd (z
n→z=x+iy)⇔(x
n→x ⋀ y
n→y) (para ciągów rzeczywistych)
Nie wiem czy dobrze rozumiem ten zapis.
Wydaje mi się, że chodzi o to, że ciąg z
n zbiega do pewnej liczy zespolonej z, wtedy i tylko
wtedy, gdy ciąg x
n zbiega do x i ciąg y
n zbiega do y. Jeśli się mylę, będę wdzięczna, za
poprawienie mnie.
| | −1 | |
2) Jeśli miałabym szereg ∑ |
| to czy mogę określić czy będzie on zbieżny? Bo wydaje mi |
| | 2n2 | |
się, że większość kryteriów jest dla ciągów nieujemnych. Plus czy mogłabym ewentualnie zapisać
| | 1 | |
to jako −1∑ |
| i zrobić to z kryterium porównawczego? Hm, lub skorzystać z kryterium |
| | 2n2 | |
Leibniza?
Pozdrawiam.
7 sty 20:48
kasia: Z kryterium Leibniza nie mogę tu skorzystać na pewno. Pomyliłam się.
7 sty 20:54
ABC:
Kasia
ad.1) dobrze myślisz
| | 1 | | π2 | |
ad.2) myślałem że każdy zna równość ∑n=1∞ |
| = |
| |
| | n2 | | 6 | |
| | 1 | |
a nawet nie trzeba jej znać , łatwo pokazać że ∑ |
| jest rosnący i ograniczony z góry , |
| | n2 | |
więc zbieżny
7 sty 20:55
kasia: @ABC, hej!
Pierwszy raz widzę na oczy tę równość, dzięki! Przykład podałam z głowy na szybko, w myślach
raczej miałam ogólnie szeregi o wyrazach ujemnych i czy ze znajomością kryteriów, które znam
(Cauchy, d'Alambert, porównawcze, ilorazowe, Leibniza) mogłabym jakoś na nich działać?
7 sty 20:58
ABC: jeżeli możesz sprowadzić szereg o wyrazach ujemnych do szeregu o wyrazach dodatnich to zrób to,
jak masz naprzemienny to też możesz próbować najpierw zbieżność bezwzględną zbadać
a potem inne kryteria np Leibniza
7 sty 21:01
kasia: Bardzo Ci dziękuję! Spokojnego wieczoru.
7 sty 21:02
kasia: A od razu zapytam przy okazji.
Czy kryterium d'Alamberta jest tylko dla nieujemnych? Bo spojrzałam właśnie do książki i nic
tam nie jest wspomniane, a wartość bezwzględna mogłaby sugerować, że mogą to być również
wyrazy ujemne.
7 sty 21:13
ABC: różne książki podają różne wersje kryt. d'Alemberta i Cauchy'ego , w najbardziej ogólnym
przypadku niekoniecznie dla nieujemnych tylko można stosować,tak jak mówisz jest wersja z
wartością bezwzgl. jeśli chodzi o kryt. Cauchy'ego to istnieje wersja z granicą górną zamiast
granicy itd.
7 sty 21:21
Adamm:
kryterium d'Alemberta również można wzmocnić w ten sposób:
lim inf an+1/an > 1 to szereg jest rozbieżny
lim sup an+1/an < 1 to szereg jest zbieżny
również w tym sensie kryterium d'Alemberta jest słabsze od kryterium Cauchy'ego
(lim inf nie da się zastąpić lim sup tak jak w kryterium Cauchy'ego)
7 sty 22:40
7 sty 22:45