Szeregi
Jan: Zbadaj zbieżność szeregu: ∑
1n (
√n+1 −
√n )
Zakładam, że szereg bedzie zbieżny. korzystam z kryterium porównawczego
1n (
√n+1 −
√n ) ≤
1n (
√2n −
√n )
Dobrze myślę?
7 sty 20:39
jc: Za słabe oszacowanie. Szereg o wyrazach z prawej strony nierówności jest rozbieżny.
7 sty 20:42
Jan: kurcze a co moge innego zrobić żeby zwiększyć prawą stronę?
7 sty 20:44
Jan: Czy może inne kryterium było by lepsze?
7 sty 20:47
7 sty 20:49
Jan: p= nn (√n+1 −√n) = (√n+1 −√n)
1n(√n+1 −√n) ≤ (√n+1 −√n) hmmm?
7 sty 20:49
Jan: Okay czyli dobrze. I na podstawie tego już moge stwierdzić, że szereg bedzie zbiezny? Dlaczego?
7 sty 20:51
ABC: | | 1 | | 3 | |
bo szeregi ∑ |
| są zbieżne dla p>1 (tutaj będzie p= |
| ) |
| | np | | 2 | |
7 sty 20:58
Jan: Dlaczegu 32. nie moge dojśc do tego
7 sty 21:07
ABC: to idż do dziekana z petycją niech zwolnią ćwiczeniowca który ciebie nic nie potrafi nauczyć
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
pokazałem ci |
| (√n+1−√n)= |
| ≤ |
| = |
| |
| | n | | n(√n+1+√n) | | n(√n+√n) | | 2n3/2 | |
7 sty 21:12
Jan: Chyba będzie trzeba

Dziękuję za pomoc raz jeszcze!
7 sty 21:17