Zadanie optymalizacyjne.
Janek: Witam, mam problem z pewnym zadaniem optymalizacyjnym. Zwracam się do was o pomoc. Od razu
mówię, że prosiłbym tylko o wskazówki, a nie pełne rozwiązanie zadania.

Wyznacz trójkąt o największym polu, jeśli wiadomo, że jest to trójkąt równoramienny o boku a.
7 sty 20:06
jc:

Pole może być dowolne.
7 sty 20:08
Janek: Chwilka, bo może zagmatwałem treść. " Który z trójkątów równoramiennych o ramionach długości a
ma największe pole?".
7 sty 20:11
7 sty 20:19
jc: podstawa = b, wysokość = h
0 ≤ (h−b/2)2 = h2+(b/2)2 −hb = a2−2P, równość dla h=b/2
P ≤ a2/2, równość dla h=b/2 czyli dla trójkąta prostokątnego.
7 sty 20:30
Janek: Dziękuję wszystkim serdecznie

Miłego wieczoru.
7 sty 20:48