Wybieranie losowej liczby ze zwracaniem
Klaudia: Spośród liczb 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 wybieramy w sposób losowy jedną liczbę, zwracamy ją i
losujemy poraz drugi.
Oblicz prawdopodobieństwo tego że:
a)wartość bezwzględna różnicy wylosowanych liczb jest większa od 1
omega: 9*9=81
zrobiłam to tak, że wypisałam sobie pokolei wszystkie liczby 1−9 i dopisałam do nich pary jakie
mogą mieć, żeby wartość była większa od 1.
1 (3,4,5,6,7,8,9) − 7 par
2 (4,5,6,7,8,9) − 6 par
3 (5,6,7,8,9) − 5 par
4 (6,7,8,9) − 4 pary
5 (7,8,9) − 3 pary
6 (8,9) − 2 pary
7 (9) − 1 para
8 − 0 par
9 − 0 par
Całość pomnożyłam razy 2 (permutacja w razie wylosowania liczb na odwrót np. 7,1 zamiast 1,7)
i wyszło: (7+6+5+4+3+2+1)*2=54
P(a) = 54/81
a w odpowiedziach jest 56/81

czy byłby ktoś w stanie wskazać błąd?