liczby rzeczywiste
Aneta:): hej. mam takie wydawałoby sie proste zadanie ale ja jestem noga z matmy wiec nie wiem jak to
zrobic−liczna piłeczek w pudle należy do przedziału (65; 105). Jeśli z pudła wybieramy za
każdym raze po 10 piłeczek to w pudle zostanie 5 piłeczek, a jesli wybieramy po 7 piłeczek to
w pudle pozostaja 4 piłeczki.oblicz, ile piłeczek było w pudle.
16 lut 18:58
Basia: ten przedział ma chyba być domknięty <65;105>
dla otwartego zadanie nie ma rozwiązania
n − liczba piłeczek
n=10k+5
n=7l+4
inaczej:
n przy dzieleniu przez 10 daje resztę 5
mogą to być liczby 65,75,85,95,105
n przy dzieleniu przez 7 daje resztę 4
mogą to być liczny
7*9+4=67
7*10+4=74
7*11+4=81
7*12+4=88
7*13+4=105
jedyną liczbą spełniającą oba warunki jest 105
16 lut 19:10
Aneta:): dzięki Basia
16 lut 19:15
Aneta:): basiu ten przedział jest właśnie otwarty
16 lut 19:18