Wzajemne położenie okręgów.
cardi bardi : Określ wzajemne położenie okręgów o równaniach x2+y2+6x+5=0 i x2+y2+4x−2y−3=0.
Wyszło mi, że okręgi są przecinające się.
S1(−3, 0)
r1=2
S2(−2, −1)
r2=2√2
Byłby ktoś w stanie powiedzieć, czy dobrze to obliczyłem?
7 sty 18:54
ABC:
x2+y2+4x−2y−3=(x2+4x+4)+(y2−2y+1)−8=(x+2)2+(y−1)2−8
czyli S2 masz niedobrze, reszta chyba ok
7 sty 19:03
Jolanta: S2=(−2;1) reszta dobrze
7 sty 19:04
cardi bardi : Tak tak, źle przepisałem do zadania. Dziękuję bardzo!
7 sty 19:06