Matma
Ajaja: Wartość pH roztworu określany wzorem pH= −log[H+] jest stężeniem jonów wodoru w roztworze,
wyrażonym w molach na dm3.
Wskaż przybliżenie PH musu truskawkowego w którym stężenie jonów H+ wynosi 5,01 * 10−4 mol/dm3
A 3,1
B 3,3
C 3,4
D 3,5
Ludzie jak to zrobic? Rozbijamy jakoś osobno na 2 logarytmy czy jak?
7 sty 18:26
Ajaja: Jak to zrobic ale korzystając z tablic a nie z kalkulatora
7 sty 18:28
ABC: log 5,01≈0,7
log[(5,01)*10−4]=log 5,01+ log 10−4=log 5,01+(−4)≈0,7−4=−3,3
pH≈ −(−3,3)=3,3
7 sty 18:44