7 | ||
=∫(7x2+4x+8/x3)dx = | x3 + 2x2 − 4/x2 | |
3 |
3 x2 + 8 | ||
∫ | dx ? | |
x3 + 4 x2 + 4 x |
3x3+8x | 3x3+8x | |||
∫ | dx=∫ | |||
x4+4x3+4x2 | (x2+2x)2 |
(3x+14)(x2+2x)−10x(2x+2) | ||
∫ | dx | |
(x2+2x)2 |
3x+14 | 10x(−2x−2) | |||
∫ | dx+∫ | dx | ||
x2+2x | (x2+2x)2 |
3x+14 | 10x | 10 | ||||
∫ | dx+ | −∫ | dx | |||
x2+2x | x2+2x | x2+2x |
3x+4 | 10 | |||
∫ | dx+ | |||
x2+2x | x+2 |
3(x+2)+x−(x+2) | 10 | |||
∫ | dx+ | |||
x(x+2) | x+2 |
2(x+2)+x | 10 | |||
∫ | dx+ | |||
x(x+2) | x+2 |
2 | 1 | 10 | ||||
∫ | dx+∫ | dx+ | ||||
x | x+2 | x+2 |
10 | ||
=2ln|x|+ln|x+2|+ | +C | |
x+2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |