dx | ||
liczę całkę wymierną ∫ | ||
4x2+2x+1 |
−1 | 3 | |||
p = | q = | |||
4 | 4 |
1 | 3 | |||
Postać kanoniczna 4(x+ | )2+ | |||
4 | 4 |
1 | ||
metodą podstawiania t = x+ | dt = dx | |
4 |
1 | dt | ||||||||||||
liczę całkę | ∫ | ' | |||||||||||
4 |
|
1 |
| |||||||||||
arctg | + C | |||||||||||
2√3 | √3 |
1 | 4 | 4 | 1 | 4x+1 | ||||||
całka = | arctg | (x+1/4) = | arctg | |||||||
4 | √3 | √3 | √3 | √3 |
dx | 1 | x | ||||
Skorzystałem ze wzoru ∫ | = | arctg | , a ≠ 0. | |||
x2 + a2 | a | a |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |