Granica z definicji
Jan: Wykaz, z definicji że lim
n−>
∞ 2n−1n+1 = 2
dla e>0
|
2n−1n+1 −2 | < e
|
−3n+1| <e
3n+1 <e
n>
3e −1
Dobrze kombinuje?
7 sty 18:11
jc: może być
7 sty 18:28
Jan: Okay, a co z takim przypadkiem? limn−>∞ (√n+1 − √n) = 0
|(√n+1 − √n −0 )|<e
|(√n+1 − √n)|<e
i co z tym moge zrobic? podniesc do kwadratu?
7 sty 18:33
ABC:
pomnożyć przez jedynkę w odpowiedniej postaci
7 sty 18:34
ABC: | | 1 | | 1 | |
√n+1−√n= |
| ≤ |
| <ε |
| | √n+1+√n | | 2√n | |
jakoś tak
7 sty 18:38
Jan: | | √n+1 + √n | |
hmm okay to po pomnożeniu przez |
| |
| | √n+1 + √n | |
mam:
| | 1 | |
| |
| | <e / cała lewa strona jest wieksza od zera przy n −> ∞ wiec moge usunac |
| | √n+1 + √n | |
modul
i teraz dalej nie wiem
7 sty 18:40
Jan: Hmm rozumiem, że ograniczyłeś poprzez zmniejszenie mianownika
7 sty 18:43
ABC: tak
7 sty 18:45
Jan: Rozumiem. A co dalej mam z ta nierównością zrobić? Bo rozumiem te granice z definicji
7 sty 18:49
Jan: bo nie do końca rozumiem*
7 sty 18:52
ABC: rozwiązać względem n tak jak w pierwszym przypadku
prawidłowy dowód z definicji idzie mniej więcej tak
ustalmy ε>0 , należy wskazać n
0∊N , takie że dla każdego n∊N, n>n
0 zachodzi nierówność którą
wypisałeś, a która prowadzi nas do szacowania
| | 1 | |
obie strony dodatnie więc n> |
| |
| | 4ε2 | |
| | 1 | |
można więc napisać wskazujemy: n0=[ |
| ]+1 |
| | 4ε2 | |
nawias kwadr. oznacza "część całkowita" , jakoś tak to idzie
7 sty 18:56
Jan: Dzięki wielkie, juz chyba wiem jak to robić

A mógłbyś mi jeszcze wyjaśnić skąd pojawiła się
ta jedynka zaraz za nawiasem kwadratowym?
7 sty 19:08
ABC: z własności funkcji część całkowita, to nam zapewnia że wskazane n
0 będzie liczbą naturalną
większą niż
| 1 | |
| , który to ułamek nie musi być liczbą naturalną |
| 4ε2 | |
(np gdy jest on równy 15,75 to nasz wzór da nam n
0=16)
7 sty 19:15
Jan: Okay, nie pisaliśmy czegoś takiego na ćwiczeniach ale dziękuję
7 sty 19:18