Odwrotna transformata Fouriera
Sheenowsky: Cześć! Z góry przepraszam jeżeli nie trafiłem w odpowiedni dzial natomiast jestem w sytuacji
podbramkowej. Nie potrafie za żadne skarby rozwiązać tych dwóch zadań. Czy jest ktoś na tyle
mily i byłby w stanie wytłumaczyć mi te zadania krok po kroku jak to rozwiazać?
[img]
https://images91.fotosik.pl/102/10697ba1ad06931e.png[/img]
7 sty 16:24
Adamm:
tu nie ma działów
to jest matematyka.pisz.pl, strona głównie dla licealistów, nie studentów
(X[k])* = ∑ xn e2πi kn/N = ∑ xn e−2πi (N−k)n/N = X[N−k]
X[1] = (X[8])*
X[3] = (X[6])*
...
X[9] = (X[0])*
gwiazdka znaczy sprzężenie
7 sty 16:39
Adamm:
5.
| | 1 | |
x[n] = |
| ∑k=03 X[k] e2πi kn /4 |
| | 4 | |
n=0, 1, 2, 3
e
0 = 1, e
π/2 i = i, e
π i = −1, e
3π/2 i = −i
7 sty 16:43