Zadanie ze staystyki
Linka: Witam, czy mogłabym poprosić o pomoc przy tym zadaniu? W szczególności mam problem z drugim
pytaniem. Dziękuję!
Dojazd pracowników do pracy wyrażony w minutach ma rozkład normalny N(30;4). Pracownik
wyrusza do pracy o godz. 7:25. Jakie jest prawdopodobieństwo, spóźni się na on do pracy
na godz. 8:00? O której powinien wyruszać z domu, aby spóźniać się nie
częściej niż raz na piętnaście razy?
7 sty 13:20
ABC:
spóźni się gdy będzie jechać więcej niż 35 minut
obliczamy (m=30,σ=4, T−standaryzowana zmienna,Φ−dystrybuanta rozkładu standaryzowanego)
| | X−30 | | 5 | | 5 | | 5 | |
P(X>35)=P(X−30>5)=P( |
| > |
| )=P(T> |
| )=1−Φ( |
| )≈1−0.8944=0.1056 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
7 sty 14:52