wielomiany, pierwiastek trzykrotny
marekarek: Dla jakiej wartości parametru m wielomian W(x)=2x4−2x3−6x2+10x+m ma pierwiastek trzykrotny?
7 sty 13:14
ABC: trzykrotny pierwiastek wielomianu musi być dwukrotnym pierwiastkiem jego pochodnej jak również
pierwiastkiem jego drugiej pochodnej
pochodna wielomianu W'(x)=8x3−6x2−12x+10=2(x−1)(x−1)(4x+5)
druga pochodna W"(x)=24x2−12x−12=12(x−1)(2x+1)
zatem jedynym kandydatem na trzykrotny pierwiastek jest liczba 1, sprawdzamy czy ten kandydat
pasuje:
w(1)=0⇒2−2−6+10+m=0⇒m=−4
W(x)=2x4−2x3−6x2+10x−4=2(x−1)3(x+2)
ok, czyli odpowiedź: dla m=−4
7 sty 13:52
PW: Jeżeli nie znamy twierdzenia zastosowanego przez
ABC, to można rozwiązać zadanie prostym,
ale żmudnym sposobiem, którego oczywiście nie zalecam.
| | m | |
Badany wielomian ma postać 2(x4−x3−3x2+5x+ |
| ) |
| | 2 | |
Wielomian, który ma potrójny pierwiastek p, ma również drugi pierwiastek q, ma więc postać
2(x−p)
3(x−q) = 2(x
3−3x
2p+3xp
2−p
3)(x−q)=2(x
4−3px
3+3p
2x
2−p
3x−qx
3+3pqx
2−3p
2qx+p
3q)=
= 2(x
4−(3p+q)x
3+(3p
2+3pq)x
2−(p
3+3p
2q)x+p
3q)
Przyrównanie współczynników przy odpowiednich potęgach daje układ równań
(1) 1=3p+q,
(2) −3=3p
2+3pq,
(3) 5=−(p
3+3p
2q),
Z (1) q=1−3p podst. do (2):
−1=p
2+p(1−3p)
2p
2−p−1=0
p=−2 lub p=1
i odpowiednio
q=7 lub q=−2
Podstawienie par (−2, 7) lub (1, −2) do (3) daje
5=−(−8+84) − zdanie fałszywe, para (−2, 7) nie jest rozwiązaniem układu (1), (2), (3).
| | m | |
5=−(1−6) − zdanie prawdziwe, para (1, −2) jest rozwiązaniem, stąd |
| =13(−2)=−2 czyli m=−4 |
| | 2 | |
7 sty 15:01
marekarek: dzięki
7 sty 22:14
iteRacj@:
Czy będzie również tak, że czterokrotny pierwiastek wielomianu musi być trzykrotnym
pierwiastkiem pochodnej tego wielomianu i podwójnym pierwiastkiem jego drugiej pochodnej?
7 sty 23:30
ABC: Iteracja tak będzie
8 sty 09:25