Stereometria
magdalena: Moi drodzy, nie mam pojęcia jak rozwiązać to zadanie.
Z tego co sama kombinuję wychodzi mi wynik tak prosty, że sama się śmieję, że coś albo wszystko
zrobiłam źle,
bo tak łatwo to na pewno nie jest.
Zatem
Podstawa graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny o jednym z katow 120 stopni i
ramionach dlugosci 8 cm.
Oblicz pole bocznej tego graniastoslupa jezeli jego wysokosc
jest równa 11 cm.
Pośmiejmy się razem : Moje rozwiązanie to − Pb= 3a*b = 3(8*11) = 264cm
7 sty 11:01
magdalena: Napiszę treść jeszcze raz, bo pozjadałam wyrazy
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny o jednym z kątów 120 stopni i
ramionach długosci 8 cm.
Oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa jeżeli jego wysokość
jest równa 11 cm.
7 sty 11:03
Jerzy:
Dlaczego: 3*(8*11) ? Przecież w podstawie jest trójkat równoramienny, a nie równoboczny.
7 sty 11:05
ABC: musisz obliczyć długość trzeciego boku podstawy, trójkąt równoramienny nie może mieć dwóch
kątów po 120 stopni, więc ma kąty 120,30,30
7 sty 11:07
Jerzy:
Pb = 2*8*11 + x*11 , gdzie x to długość trzeciego boku podstawy.
7 sty 11:08
ABC: a ten x=8
√3
7 sty 11:12
magdalena: Dziękuję Panom.
7 sty 11:50