statystyka
Laura: Trener zauważył zależność pomiędzy długością skoku skoczków narciarskich, a liczbą godzin
poświęconych na trening. Po analizie postępów 10 skoczków, stwierdził:
y−długość skoku
x− liczba godzin poświęconych trenigowi
Yśrednia=122,6 m , Xśrednie=11,2 h
∑(Xi–Xśrednia)2=101,6
∑(Yi–Yśrednia)2=210,4
∑(Xi–Xśrednia)(Yi–Yśrednia)=140,8
a) podaj siłę i rodzaj zależności pomiędzy badanymi cechami
b) oszacuj długość skoku skoczka, który trenował przez 18 h
c) Zinterpretuj parametrów wyznaczonej linii regresji
7 sty 10:51
7 sty 15:24
Laura: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego, głównie podpunkt b
8 sty 10:48