prawdopodobieństwo
szarik01: W urnie znajduje się kule białę, zielone i czerwone. Kul zielonych jest dwa razy więcej niż kul
białych, a kul czerwonych jest 3 razy więcej niż białych. Wyjęto dwa razy po jednej kuli bez
zwracania. Oblicz liczbę kul białych w urnie, jeśli prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul
zielonych jest równe 551.
16 lut 18:52
Basia:
b
z=2b
c=3b
−−−−−−−−−−−−−−
razem: b+2b+3b=6b
|Ω| = 6b*(6b−1)
|A| = 2b*(2b−1)
51(2b−1) = 5*3(6b−1)
102b−51=90b−15
12b=36
b=3
stąd:
b=3
z=6
c=9
16 lut 19:02
szarik01: przepraszam że wątpię ale to jest dobrze na bank? mam spr z tego
16 lut 19:31
damian6699: na bank tutaj się rzadko mylą
16 lut 19:32
szarik01: proszę jak umiecie to poszukajcie moich prawdopodobieństw szukajcie po nicku szarik01 Dziękuje
wszystkim z góry... dzięki wam może uda mi się szkołę skończyć bo mój nauczyciel mnie
dobija

!
16 lut 19:33