dany jest wielomian W(x)=(x-1)(x-4m-2)(x-m^2+3),dla jakich wartosci parametru m
k: dany jest wielomian W(x)=(x−1)(x−4m−2)(x−m2+3),dla jakich wartości parametru m wielomian ma
pierwiastek dwukrotny(oblicz ten pierwiastek)
7 sty 06:54
PW: Zacznijmy od oczywistej możliwości.
Jeżeli 4m+2=1, to tym pierwiastkiem dwukrotnym jest 1:
Sprawdzenie:
| | 47 | |
− wielomian (x+ |
| ) nie ma pierwiastków, a więc jedynym pierwiastkiem wielomianu W jest |
| | 16 | |
liczba 1, przy czym jest to pierwiastek dwukrotny.
| | 1 | |
Dalej − dla m≠− |
| − policzysz sam? |
| | 4 | |
.
7 sty 07:54
Bleee:
1) 4m +2 = 1
2) m2 − 3 = 1
3) 4m + 2 = m2 − 3 ≠ 1
7 sty 07:54