algorytm mnożenia macierzy
rychu: Witam, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w algorytmie mnożenia macierzy wystepują 3
pętle?
Wiem jak mnoży się macierze, jednak nie potrafię sobie wyobrazić co się dzieje w tym
algorytmie:
for(i = 0; i < m; i++)
for(j = 0; j < p; j++)
{
s = 0;
for(k = 0; k < n; k++) s += A[i][k] * B[k][j];
C[i][j] = s;
}
Jest to kawałek kodu z tej strony:
https://eduinf.waw.pl/inf/alg/001_search/0074.php
7 sty 00:39
jc: Dla każdego elementu C[i][j] liczysz sumę pewnych iloczynów (indeks k).
Pierwsze dwie pętle przesuwają nas po macierzy wynikowej, a ostatnia
pętla sumuje iloczyny.
7 sty 00:57
Pytający:
7 sty 01:10