kombinatoryka
Elton: Czesc wszystkim

moglby ktos sprawdzic odpowiedz?
na ile sposobow mozna podzielić miedzy 8 osob opracowanie 20 roznych tematow tak aby:
−kazda opracowala przynajmniej 1.
−1 osoba opracowala dokladnie 10 a reszta po co najmniej 1 temacie
A) to bedzie 8
20 −8 ?
6 sty 23:51
PW: a)
(1) x
1+x
2+x
3+...+x
8=20, (x
j≥1, x
j∊N dla j∊{1, 2, 3, ..., 8})
Liczba rozwiązań
Uzasadnienie: w sumie o 20 składnikach
1+1+1+...+1
jest (20−1)=19 znaków "+". Zamieniając (8−1)=7 z nich na "," otrzymamy rozwiązanie równania
(1), np.
1+1+1, 1+1+1+1+1+1+1, 1+1, 1+1+1+1, 1, 1, 1, 1
daje rozwiązanie
3, 7, 2, 4, 1, 1, 1, 1,
które oznacza że pierwsza osoba opracowała 3 tematy, druga 7, trzecia 2, czwarta 4, a pozostałe
po 1 temacie.
7 sty 00:45
PW: Oj, rozwiązanie moje jest złe, rozdzieliłem tematy "na sztuki" nie uwzględniając, że różnią się
między sobą.
7 sty 01:23
Pytający:

A)
| | | |
∑k=07((−1)k* | *(8−k)20) // z włączeń i wyłączeń |
| | |
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sum+k%3D0..7+of+binomial(8,8-k)*(-1)%5Ek*(8-k)%5E20
S(20,8)*8! // z liczby Stirlinga drugiego rodzaju
https://www.wolframalpha.com/input/?i=stirlings2%5B20,8%5D*8!
B)
| | | | |
* ∑k=06((−1)k* | *(7−k)10) // z włączeń i wyłączeń |
| | |
https://www.wolframalpha.com/input/?i=binomial(8,1)*binomial(20,10)*(sum+k%3D0..6+of+binomial(7,7-k)*(-1)%5Ek*(7-k)%5E10)
| | |
*S(10,7)*7! // z liczby Stirlinga drugiego rodzaju |
| |
https://www.wolframalpha.com/input/?i=binomial(8,1)*binomial(20,10)*stirlings2%5B10,7%5D*7!
7 sty 01:31
PW: Dobrym sposobem jest przyporządkowanie każdemu tematowi ludzi go opracowujących, czyli opisać
to funkcją
f : {1,2,3, ..., 20} → {1, 2, 3, ..., 8}
Funkcji takich jest 820. Każda z nich przyjmuje 8 wartości lub mniej. Z uwagi na
zastrzeżenie, że każda z wartości 1, 2, 3, ..., 8 musi być osiągnięta co najmniej raz, musimy
odjąć te funkcje, które osiągają tylko 7 wartości lub mniej, co daje 820−720.
7 sty 01:38
PW: W dalszym ciągu źle myślę, już widzę. Pora spać.
7 sty 01:49
Elton: @Pytajacy
A mógłbyś wyjaśnić skąd wziąłeś takie rozwiązanie? Bo szczerze powiem, że nie rozumiem tego co
zapisałeś
7 sty 09:28
Mila:
1)
A) Masz 20 różnych tematów , wrzucasz je do 8 różnych szufladek, tak aby żadna nie była pusta.
Zatem liczysz ile jest suriekcji :
f:{x
1,x
2,...x
20}→{y
11,y
2,...y
8}− pierwszy wzór
albo
Liczysz ile jest podziałów zbioru 20 różnych elementów na 8 niepustych podzbiorów i mnożysz
przez 8!
Tu stosujesz liczby Stirlinga II rodzaju
S2(20,8)*8!
S
2(20,8) możesz odczytać z tabeli, albo zostawić.
Resztę później, mam gości
7 sty 16:57
Elton: Oh dziekuję bardzo za odpowiedz i wytlumaczenie

hmm czyli w podpunkcie b) wyjdzie:
| | | |
+ | * 8!  ? |
| | |
7 sty 19:15
Elton: Teraz poprawnie bo zostanie 7 osob
7 sty 19:17
Mila:
cd (1) b
| | | |
* | − wybór jednej osoby , która otrzyma 10 wybranych tematów |
| | |
Dalej : 10 pozostałych tematów należy przydzielić pozostałym 7 osobom, w taki sposób,
aby każda otrzymała co najmniej jeden temat.
Znów liczymy liczbę suriekcji:
f:{x
1, x
2,.. x
10}→{y
1,y
2,...y
7}− pierwszy wzór
albo liczby Stirlinga II rodzaju:
S
2(10, 7)*7!
Łącznie:
7 sty 19:35