6 sty 23:12
Adamm:
1) a
n+a
n+1 = ...
wylicz i sprowadź do kwadratu
2) zauważ że
a
21+a
30 = a
24+a
27 = a
25+a
26
3)
a
5−4r = a
1
4)
| | 33 | |
an = |
| i rozwiązujesz |
| | 27 | |
zadania nie są trudne, trzeba zrozumieć jedynie o co chodzi
6 sty 23:16
6 sty 23:27
Adamm:
1) niedokończone
2) dobrze
6 sty 23:30
6 sty 23:31
Adamm:
nie sprowadziłeś do kwadratu, to nie koniec zadania
3) ok
6 sty 23:33
Jolanta: wyobraz sobie piłkarzy stojących w kolejce n to kolejność w jakiej stoją pierwszy n=1 drugi
n=2 trzeci n=3 a
nto numeer na koszulce
w zadaniu 4
33(2n+5)=27(3n−1)
66n+165=81n−27
192=15n
12,8=n czyli nie Możesz byc 12 w kolejce 13 ale nie w ułamku n tylko liczby naturalne
6 sty 23:34
6 sty 23:35
Adamm: jest ok
6 sty 23:36
6 sty 23:40
misieq: A te 5 zadanie, ktoś cos?
6 sty 23:47
Jolanta: zad 4 napisałam a 5 brakuje treści
6 sty 23:52
misieq: Dany jest ciąg arytmetyczny (an ) określony dla każdej liczby naturalnej n ≥ 1 , w którym a1 +
a2 + a 3 + a4 = 2 016 oraz a5 + a6 + a7 + ...+ a12 = 2016 . Oblicz pierwszy wyraz, różnicę
oraz najmniejszy dodatni wyraz ciągu (an) .
7 sty 00:01
7 sty 00:02
ICSP: a5 = a1 + 4r
a9 = a1 + 8r
−−−−−−
a5 + a9 = 2a1 + 12r
analogicznie
a6 + a10 = 2a2 + 12r
a7 + a11 = 2a3 + 12r
a8 + a12 = 2a4 + 12r
co daje
a5 + ... a12 = 2(a1 + a2 + a3 + a4) + 48r
48r = − 2016
r = −42
−−−−−−
4a1 + 6r = 2016
a1 = 567
an = 609 − 42n
a14 = 21
7 sty 00:10
misieq: @ICSP Dziękuje

Czyli dobrze mi powychodziło

Dziękuje Wam wszystkim za pomoc pomimo tak późnej pory. Życzę spokojnej nocy, pozdrawiam
7 sty 00:12