2x+4x^2-8x^3+16x^4
Gggk: Wykaż że nierówność 1−2x+4x2−8x3+16x4>0 jest spełniona dla wszystkich liczb rzeczywistych
6 sty 22:16
the foxi:
16x4−8x3+4x2−2x+1>0
4x2(4x2−2x)+(4x2−2x)+1>0
(4x2+1)(4x2−2x)+1>0 |:(4x2+1)
4x2−2x+1>0
a>0 ∧ Δ=−12 ⇔ trojmian przyjmuje wartosci dodatnie
co oznacza, ze wyrazenie jest zawsze dodatnie
6 sty 22:22
the foxi:
przepraszam, oczywiscie glupotke napisalem

poprawiam od czwartej linijki:
(4x
2+1)(4x
2−2x)>−1
4x
2+1 jest zawsze dodatnie
4x
2−2x tez jest zawsze dodatnie oprocz przedzialu x∊(0;0.5), w ktorym przyjmuje wartosci
ujemne (najmniejsza to −0.25)
4x
2+1 w danym przedziale przyjmuje wartosci od 1 do 2, czyli wyrazenie (4x
2+1)(4x
2−2x) nigdy
nie bedzie mniejsze ani rowne −1.
6 sty 22:26
Mila:
L=16x
4−8x
3+4x
2−2x+1=(16x
2−8x
3+x
2)+(3x
2−2x+1)=
| | 1 | | 2 | |
=(4x2−x)2+3*(x− |
| )2+ |
| >0 |
| | 3 | | 3 | |
6 sty 22:38
ICSP: 16x4 − 8x3 + x2 + x2 − 2x + 1 + 2x2 = (4x2 − x)2 + (x−1)2 + 2x2 > 0
ponieważ wielomiany x2 oraz x − 1 nie mają wspólnych pierwiastków.
6 sty 23:40