Oblicz granicę ciągu
zadanie: Oblicz granicę ciągu:
https://i.imgur.com/g707tdu.png
Przykłady w linku powyżej. Proszę chociaż o wyliczenie 1 przykładu, bo nie rozumiem tego
kompletnie
6 sty 19:28
jc: Przykład.
| | (n+3) − (n+1) | | 2 | |
√n+3 − √n+1 = |
| = |
| →0 |
| | √n+3 + √n+1 | | √n+3 + √n+1 | |
Wszystkie 3 zadania wg tego schematu.
| | a2−b2 | |
Korzystasz ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
6 sty 19:39
zadanie: Prosiłem o rozwiązanie któregoś przykładu, gdyż mam rozpoczęte niektóre z nich i nie wiem co
dalej
6 sty 19:43
jc: | | (3n)2 − (9n2+6n−5) | |
3n − √9n2+6n−5 = |
| |
| | 3n + √9n2+6n−5 | |
| | −6n+5 | | −6 + 5/n | |
= |
| = |
| →−1 |
| | 3n + √9n2+6n−5 | | 3 + √9+6/n−5/n2 | |
6 sty 19:59