fdsafsa
fsdaf: Jak obliczyć błąd w metodzie trapezów...
mam do dyspozycji excel.
Proszę o pomoc
6 sty 19:10
ABC: to się sprowadza do wyliczenia maksimum drugiej pochodnej funkcji podcałkowej w przedziale
całkowania, z czym konkretnie masz problem?
6 sty 19:20
fsdaf: Że nigdzie nie ma napisane jak to zrobić.
6 sty 19:21
ABC: ty masz obliczyć błąd dla konkretnej funkcji, przedziału całkowania i pewnej liczby cześci
podziału n, czy też interesuje cię wyprowadzenie wzoru w przypadku ogólnym?
6 sty 19:23
6 sty 19:29
ABC: wygląda mi na to że całkujesz funkcję f(x)= sin x na przedziale <0,1> z krokiem h=0.1
6 sty 19:33
fsdaf: no no.. to udało mi się zrozumieć, ale błąd to nie wiem skąd wzięto i do tego jest jakaś
wartość
rzeczywista obliczona za wzoru 1−cos(1)
zadania jest chyba takie: oblicz błąd dla funkcji y=sin(x)
6 sty 19:39
ABC: bo to jest przypadek, gdy funkcja pierwotna jest łatwa do znalezienia
∫01 sinx dx =[−cosx]01=−cos(1)−(−cos(0))=cos(0)−cos(1)=1−cos(1)
dla trudniejszych funkcji tego byś nie miał i musiałbyś liczyć błąd ze wzoru
tez wzór do znalezienia w internecie, występuje w nim druga pochodna i liczba 12, a także n2
6 sty 19:45
fsdaf: ahaa.. hihihi dziękuję.
6 sty 19:53
fsdaf: A powie mi ktoś jeszcze wziął się ten wzór na błąd =SIN(1)/(12*102)
( tam gdzie jest napisane e −błąd )
6 sty 21:58
6 sty 22:11
fsdaf: a te wartości po prawo? 12:102
6 sty 22:38