matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak wyliczyć tę całkę?
Franek:
Jak wyliczyć tę całkę? e
−
x * arctg e
x
Pomyślałem, by podstawić t = e
x
i wychodzi arctg(t) / t I nie wiem jak to wyliczyć, proszę o pomoc
6 sty 18:46
jc:
x = ln t
dt
dx =
t
arctg t
całka = ∫
dt = ... przez częsci
t
2
choć możesz od razu przez części
6 sty 19:12