zad
werka:

Trapez o wysokości 16cm podzielono prostą przecinającą obie jego podstawy. Otrzymano w ten
sposób dwa mniejsze trapezy, przy czym pole jednego z nich stanowi 60% pola drugiego. Oblicz
pole najmniejszego z trapezów, wiedząc, że suma długości podstaw wszystkich trzech trapezów
wynosi 96cm i żaden z trapezów nie jest równoległobokiem.
wyszło mi że a+b=48 czy to dobrze i nie wiem co dalej ?
6 sty 18:07
werka: pole całego trapezu wyszło 384 nie wiem czy dobrze ?
6 sty 18:09
Janek191:
ok
6 sty 18:16
werka: ale dalej wychodzą głupoty bo wyszło x+y=144
6 sty 18:17
PW: Jeżewli dobrze obliczyłaś (nie sprawdzałem) pole dużego trapezu, to pola mniejszych stanowią
0,6S+S=1,6S (1,6 pola najmniejszego z trapezów)
1,6S=384
6 sty 18:18
PW: Korekta:
S oznacza pole większego z tych dwóch trapezów powstałych w wyniku podziału czerwoną prostą.
6 sty 18:21
Janek191:
I wszystko jasne
6 sty 18:22
werka: czyli coś źle ma wyjśc 144
6 sty 18:25
werka: ehh pewnie ze dobrze
6 sty 18:27
werka: dzieki za wsparcie
6 sty 18:27