Prawdopodobieństwo
adan96:

W pudełku znajdują się 3 kule białe i 8 kul czarnych. Losowo wyciągamy
2 kule bez zwracania (ze zwracaniem). Oblicz prawdopodobieństwo tego, że kule są różnych
kolorów.
(
311 *
810) + (
811 *
310)
Biała−>czar. | Czar.−>biała
Czy tak to trzeba obliczyć?
6 sty 17:50
Jerzy:
Ustalić , czy ze zwracaniem,czy nie, bo wyniki będą inne.
6 sty 17:53
adan96: Bez
6 sty 18:05
Mila:

3B,8C
3+8=11 − liczba kul
Losujemy dwie kule bez zwracania
A− wylosowano kule o różnych kolorach
| 3 | | 8 | | 8 | | 3 | | 24+24 | | 24 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| 11 | | 10 | | 11 | | 10 | | 11*10 | | 55 | |
6 sty 18:16
Mila:
3B,8C
3+8=11 − liczba kul
Losujemy dwie kule ze zwracaniem
A− wylosowano kule o różnych kolorach
| 3 | | 8 | | 48 | |
P(A)=2* |
| * |
| = |
| |
| 11 | | 11 | | 121 | |
6 sty 18:19