Ile jest różnych liczb czterocyfrowych niepodzielnych przez ...
Student: Ile jest różnych liczb czterocyfrowych niepodzielnych przez żadną z liczb 4,7 i14?
Obliczam moce zbiorów |A4|, |A7| i |A14|. Następnie iloczyny |A4 ∩ A7|, |A4 ∩ A14| i |A7 ∩
A14|.
Kolejnie iloczyn |A4 ∩ A7 ∩ A14| i stosuję zasadę włączeń i wyłączeń obliczając sumę |A4 ∪ A7 ∪
A14|.
Czyli wynikiem są wszystkie podzielne. Jak obliczyć teraz te niepodzielne czterocyfrowe?
Od 9999 odjąć wynik?
6 sty 15:51
Adamm:
a ile masz wszystkich liczb 4−cyfrowych? 9000
6 sty 15:57
Student: No tak racja. Odjąłem wynik od 9000 i nie zgadza się z odpowiedzią. Sprawdzałem kilka razy
czy nie mam błędu w obliczeniach i za każdym razem wychodzi to samo.
9000−2915=6085, a w odpowiedziach jest 5786.
6 sty 16:19
Adamm: pokaż obliczenia
6 sty 16:42
6 sty 16:51
Adamm:
|A4∩A7∩A14| = |A28| = 322
6 sty 17:11
Student: Aaa okej dzięki wielkie
6 sty 17:51